Eliksir z granatu Dr Jacobsa


Wyciąg z Punica Granatum - eliksir życia


   W ostatnich latach zainteresowanie owocem granatu (Punica Granatum) ogromnie wzrosło - opublikowano ponad 200 pozytywnych publikacji naukowych na temat badań prowadzonych nad Punica Granatum i właściwościami medycznymi zawartych w granacie mikroelementów.
   Głównym tematem badań naukowych jest ogromny potencjał antyoksydantów zawarty w owocu (polifenole np. punikalagin, ellagitannin). Antyoksydanty zawarte w granacie wykazują wielokrotnie silniejsze działanie aniżeli antyoksydanty zawarte w zielonej herbacie, lub czerwonym winie. Polifenole z owocu granatu w organiźmie człowieka mogą unieszkodliwić agresywne działanie wolnych rodników - spełniają ważne funkcje obronne przed różnymi chorobami.

Sok z granatu - działanie

Eliksir z granatu
   Sok z granatu dostarcza w sposób fizjologiczny poszczególnym organom, komórkom odpowiednich składników. Różne działanie na poszczególną komórkę, regeneracja, odbudowa, samoniszczenie.

   Bogactwo antyutleniających substancji ( polifenoli jak tianina, flawonidów, hormonów roślinnych ) daje wyjątkowy smak owocom i wywiera pozytywny wpływ na prostatę, serce, naczynia krwionośne, i balans hormonalny. Polifenole zawarte w granatach, okazują się mieć istotne działanie ochronne przeciwko tym rodzajom raka, które mają związek z poziomem wytwarzanych przez organizm hormonów ( jak rak piersi czy prostaty).

Przydatne jest więc spożywanie profilaktyczne granatów w różnej formie: owoców, soków i eliksirów.

   Istnieją bardzo szczegółowe badania, potwierdzające pozytywny wpływ granatu na układ krążenia, nadciśnienie, chorobę wieńcową. U ludzi starszych, którzy spożywają sok z granatu, zauważono poprawę nastroju. Wykazano też spadek ryzyka demencji.

Eliksir z granatów Dr Jacobsa


   Jedna łyżka Eliksiru z granatu Dr Jacobsa (10ml) zawiera mniej więcej tyle polifenoli co 100ml soku z granatu, i odpowiada siłą antyoksydacyjną 200ml takiego soku oraz 500ml, dobrego jakościowo, czerwonego wina lub zielonej herbaty. Wszystko to dzięki koncentracji i procesowi biologicznej fermentacji.

   Jedna butelka (500)ml Eliksiru z granatazawiera: skoncentrowaną esencję wyciśniętą z około z około 50 dojrzewających na słońcu owoców granatów.

Jak powstaje eliksir z granatu?


   Aby eliksir z granatów powstał, soczysty, czerwony miąższ jest koncentrowany w próżni, w bezpiecznej temperaturze. W ten sposób zachowuje się przeciwutleniające polifenole miąższu i osiąga się zdziesięciokrotnione stężenie wysokowartościowego soku z granatu.

Eliksir z granatu    Z zawartością odpowiednich polifenoli granat jest prawdziwym eliksirem życia. Niemiecki, przefermentowany eliksir z granatu Dr Jacobsa został stworzony i opatentowany przez wybitnych lekarzy-naukowców z uniwersytetu w Mainz. Zawiera on 23 razy więcej polifenoli niż wysokiej jakości, czysty sok z owoców granatu. Ważne jest to dla zdrowotnego działania, że eliksir z granatu jest przefermentowany. Znacznie zwiększa to przyswajalność polifenoli najbardziej istotnych składników owocu granatu.

Jedna butelka eliksiru Dr.Jacobs zawiera odpowiednio tyle składników co 50 owoców granatowca.