Eliksir z granatu Dr Jacobsa
Wyciąg z Punica Granatum - eliksir życia
W ostatnich latach zainteresowanie owocem granatu (Punica Granatum) ogromnie wzrosło - opublikowano ponad 200 pozytywnych publikacji naukowych na temat badań prowadzonych nad Punica Granatum i właściwościami medycznymi zawartych w granacie mikroelementów.
Głównym tematem badań naukowych jest ogromny potencjał antyoksydantów zawarty w owocu (polifenole np. punikalagin, ellagitannin). Antyoksydanty zawarte w granacie wykazują wielokrotnie silniejsze działanie aniżeli antyoksydanty zawarte w zielonej herbacie, lub czerwonym winie. Polifenole z owocu granatu w organiźmie człowieka mogą unieszkodliwić agresywne działanie wolnych rodników - spełniają ważne funkcje obronne przed różnymi chorobami.
Sok z granatu - działanie

Sok z granatu dostarcza w sposób fizjologiczny poszczególnym organom, komórkom odpowiednich składników. Różne działanie na poszczególną komórkę, regeneracja, odbudowa, samoniszczenie.
Bogactwo antyutleniających substancji ( polifenoli jak tianina, flawonidów, hormonów roślinnych ) daje wyjątkowy smak owocom i wywiera pozytywny wpływ na prostatę, serce, naczynia krwionośne, i balans hormonalny. Polifenole zawarte w granatach, okazują się mieć istotne działanie ochronne przeciwko tym rodzajom raka, które mają związek z poziomem wytwarzanych przez organizm hormonów ( jak rak piersi czy prostaty).
Przydatne jest więc spożywanie profilaktyczne granatów w różnej formie: owoców, soków i eliksirów.
Istnieją bardzo szczegółowe badania, potwierdzające pozytywny wpływ granatu na układ krążenia, nadciśnienie, chorobę wieńcową. U ludzi starszych, którzy spożywają sok z granatu, zauważono poprawę nastroju. Wykazano też spadek ryzyka demencji.
Eliksir z granatów Dr Jacobsa
Jedna łyżka Eliksiru z granatu Dr Jacobsa (10ml) zawiera mniej więcej tyle polifenoli co 100ml soku z granatu, i odpowiada siłą antyoksydacyjną 200ml takiego soku oraz 500ml, dobrego jakościowo, czerwonego wina lub zielonej herbaty. Wszystko to dzięki koncentracji i procesowi biologicznej fermentacji.
Jedna butelka (500)ml Eliksiru z granatuzawiera: skoncentrowaną esencję wyciśniętą z około z około 50 dojrzewających na słońcu owoców granatów.
Jak powstaje eliksir z granatu?
Aby eliksir z granatów powstał, soczysty, czerwony miąższ jest koncentrowany w próżni, w bezpiecznej temperaturze. W ten sposób zachowuje się przeciwutleniające polifenole miąższu i osiąga się zdziesięciokrotnione stężenie wysokowartościowego soku z granatu.

Jedna butelka eliksiru Dr.Jacobs zawiera odpowiednio tyle składników co 50 owoców granatowca.